ТИПОГРАФІКА У СТИЛЬОВИХ КАТЕГОРІЯХ ГРАФІЧНОГО ДИЗАЙНУ - Костенко, Ігор Олегович (Український мистецтвознавчий дискурс, 2025)
У статті здійснено комплексне теоретичне осмислення типографіки як складової стильових категорій у системі графічного дизайну. Метою дослідження є теоретичне обґрунтування ролі типографіки як носія стильових категорій у графічному дизайні та виявлення її значення у формуванні візуально-комунікативних образів. Актуальність дослідження зумовлена зростанням ролі типографії у візуально-комунікативних процесах сучасної культури, а також необхідністю систематизації її стильових параметрів в умовах цифровізації та глобалізації дизайну. Типографіка розглядається не тільки як інструмент створення тексту, а й як самостійний образний засіб, що здатний акумулювати історичні, культурні, естетичні та комунікативні смисли. У роботі проаналізовано поняття стилю та стильових категорій у контексті дизайн-діяльності як художньо-проєктного і комунікативного засобу. Обґрунтовано специфіку типографіки як універсального носія стилістичних ознак, що через формальні характеристики шрифту транслює образи епохи та соціокультурні настанови. Значну увагу приділено дослідженню історичних і сучасних стилів за типологією шрифту зокрема антикви, готики, модерністських та постмодерністських шрифтових систем, а також їх ролі у формуванні візуальної мови графічного дизайну. Визначено функціональні аспекти типографіки у процесах створення візуальної ідентичності брендів, культурних та соціальних проєктів. Доведено, що типографічні рішення виступають ключовим інструментом ідентифікації, забезпечуючи цілісність, впізнаваність та емоційно-образну виразність візуальних комунікацій. Окремий акцент зроблено на аналізі трансформацій стильових категорій у цифрову епоху, зокрема під впливом змінних шрифтів, адаптивної та інтерактивної типографіки, що сприяє формуванню гібридних стильових утворень. Методологічну основу дослідження становить сукупність структурно-функціонального, порівняльно- історичного, візуально-комунікативного методів і системного підходу, а також аналізу проєктної практики. Це дало змогу комплексно розглянути типографіку як складову художньо-комунікативної системи графічного дизайну. У результаті дослідження встановлено, що типографіка виконує інформативну, виразну та стратегічно-комунікативну функції, забезпечуючи трансляцію стильових категорій у сучасному візуальному середовищі. Практичне значення роботи полягає у можливості використання її положень у навчальному процесі та проєктній діяльності дизайнерів.