ХУДОЖНЄ ПРОЕКТУВАННЯ ЕЛЕКТРОННИХ КНИЖКОВИХ ВИДАНЬ: АКТУАЛЬНІСТЬ ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ - Поліщук, Олена Петрівна; Погосьян, Дарина Рафаїлівна (Український мистецтвознавчий дискурс, 2025)
Метою даного дослідження є аналіз актуальності художнього проектування електронних книжкових видань для сучасного дизайну та перспектив розвитку такого ринку послуг в майбутньому. Під час дослідження нами були використані загальнонаукові методи порівняльного аналізу, синтезу, індукції, дедукції та синхронії; принцип «неповного осягнення об’єкта» (при з’ясуванні тенденцій розвитку книгодрукування в Європі та Україні). Основні результати: розглянуто національні стандарти України з видавничої справи, проаналізовано сучасну тенденцію попиту на книжкову продукцію загалом та електронні видання зокрема, розглянуто популярні цифрові сервіси для створення книжкових видань (онлайн-платформи та програмне забезпечення), основні цифрові платформи розміщення е-книжок та особливості вимог до художнього оформлення обкладинок цифрових книг. Здійснено порівняльний аналіз особливостей дизайну друкованих, електронних та інтерактивних книжкових видань, враховуючи їх відмінності за такими критеріями: матеріальним носієм, наявністю чи навпаки відсутністю візуальних ефектів, фінансовою складовою, доступністю, способом взаємодії із читачами та екологічним критерієм. В результаті цього дослідження нами було встановлено, що в друкованому вигляді книжкові видання не втрачатимуть своєї актуальності ще достатньо тривалий період часу. Висновки: через постійне зростання цін на такий товар може скластися тенденція уже в середньостроковій перспективі до значної популярності чи навіть переходу на електронні варіанти книг з боку багатьох українських видавництв. Тож дизайнерам необхідно врахувати таку тенденцію розвитку ринку послуг. Електронні книжкові видання користуються актуальністю, оскільки сучасні користувачі все частіше споживають інформацію саме через цифрові носії інформації. Вони ідеально відповідають динамічному стилю життя та доступні в будь-який час і в будь-якому місці.