ФЛОРОМОРФНІ МОТИВИ АР ДЕКО В ГРАФІЦІ УКРАЇНСЬКИХ ПЕРІОДИЧНИХ ВИДАНЬ ЛЬВОВА МІЖВОЄННОГО ПЕРІОДУ ХХ СТОЛІТТЯ - Гомзяк, Анжела (Український мистецтвознавчий дискурс, 2026)
У статті розкрито особливості флороморфних мотивів у графіці українських періодичних видань Львова міжвоєнних десятиліть. Досліджено графіку з метою виявлення флороморфних мотивів, класифікації та аналізу підходів до їх стилізації. Розглянуто основні композиційні рішення властиві українській графіці Львова у контексті стилістики ар деко. Запропоновано типологію флороморфних мотивів, що включає: декоративні орнаментальні мотиви (орнаментальна графіка на обкладинках, заставки постійних рубрик, віньєткоподібні композиції), мотиви реалістичного ілюстративного характеру (наочні, часто сюжетні ілюстрації до рубрик, рецептів, реклами), стилізовані мотиви в складі сюжетних композицій (в складі графіки на обкладинках, ілюстрацій до літературних творів, сатиричних карикатур, пейзажних заставок), мотиви в рекламній графіці (товарні знаки зокрема) та мотиви на титульних графічних заставках газет та обкладинках журналів. Розкрито художньо-образну мову М. Бутовича в графіці обкладинок «Нової хати». Встановлено авторство графічних творів Галини Мазепи, Омеляна Ліщинського та Василя Дядинюка у виданнях «Нова хата» та «Сільський господар». В результаті аналізу графіки з’ясовано, що флороморфні мотиви виступають невід’ємною складовою візуальної мови української періодики Львова того часу, а запропонована типологія дає змогу простежити специфіку формотворчих засобів залежно від функціонального призначення графіки в структурі видання, підкреслюючи її переважаюче декоративно-структурне чи функціонально-тематичне призначення в українській періодиці Львова міжвоєнного періоду XX століття.