ЕСТЕТИКА ФОТОРЕАЛІЗМУ 70-Х: ВПЛИВ НА СУЧАСНІ МИСТЕЦЬКІ ПРАКТИКИ - Барановська, Анастасія Сергіївна (Український мистецтвознавчий дискурс, 2023)
У статті розкрито розвиток фотореалізму від його зародження у 70-ті роки в контексті культури Заходу до запозичення естетики фотографії українськими художниками у 80-ті роки ХХ століття та у наш час. Проаналізовано його історичні генези на предмет течій та творчості окремих митців, що йому передували і були технічно та ідейно близькими, наведено перші публічні згадки про фотореалізм, виявлено характерні риси методу, проведено порівняльний аналіз західного та українського фотореаізму. На прикладі проілюстрованих робіт художників Мелкольма Морлі, Річарда Естеса, Сергія Базилєва, Сергія Шерстюка, Олексія Глазунова, Юрія Соломка досліджено художні прийоми, що використовують митці для передачі власних творчих пошуків і задумів. Науковою новизною є поповнення вітчизняної джерельної бази даними з ґрунтовних розвідок американських мистецтвознавців щодо фотореалізму у 70-х (періоду його виникнення і розповсюдження), системний аналіз українського фотореалізму ХХ–ХХІ століть, ведення у науковий обіг нових імен сучасних художників: Олексія Глазунова, Ігора Гнатіва, Сергія Пискунова, Антона Поперняка.